fbpx

Zelf asbest verwijderen

Zelf asbest verwijderen

Bent u erachter gekomen dat uw woning asbest bevat en wilt dit zelf verwijderen? Dit mag, indien u zich aan de wetgeving houdt. Dit houdt in dat er in bepaalde gevallen een professioneel asbestsaneringsbedrijf moet worden ingehuurd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het asbest dak groter is dan 35m2, het asbestdak al beschadigd is waardoor er asbestvezels vrij kunnen komen, het dak ook asbesthoudende dakleien bevat of wanneer het asbestdak op een bedrijfspand ligt.

Weet u zeker dat u voldoet aan de wetgeving en de asbestverwijdering zelf mag uitvoeren? Dan kunt u een sloopvergunning aanvragen bij het Omgevingsloket. Deze vergunning heeft u nodig om het asbest te mogen verwijderen.

Noodzakelijke materialen voor asbestsanering

Nadat de sloopvergunning is aangevraagd en u voldoet aan alle voorwaarden om dit zelf te mogen uitvoeren, kunt u beginnen met het informeren van omwonenden. Het is namelijk van belang dat er zo weinig mogelijk mensen in de buurt zijn wanneer de sloopwerkzaamheden bezig zijn. Ga vervolgens nauwkeurig te werk door de spullen onder het asbest dak te verplaatsen zodat er niks onder ligt of staat. Nadat alle spullen hieronder verwijderen zijn, kunt u beginnen met het afdekken van de vloer. Vervolgens kunt u alvast beginnen met het uitvouwen van de inpakfolies, zodat u het asbestdak materiaal vrijwel direct kunt hierin kan verpakken.

Tijdens de werkzaamheden is het van belang dat iedereen die aanwezig is een beschermpak, veiligheidsbril en mondkapje draagt. Daarnaast worden de volgende voorwerpen vaak gebruikt bij asbestsanering: aangesloten tuinslang (voor het afspoelen van de materialen), accuboormachine, trap of ladder, wegwerphanddoek, stanleymes en duct tape. Zorg voordat u begint dat de naden tussen de handschoenen en het beschermpak goed afgesloten worden. Hiervoor wordt meestal duct tape gebruikt.

De werkzaamheden veilig uitvoeren

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt geadviseerd om u zelf zo te positioneren dat de wind in uw rug staat. Probeer daarnaast te voorkomen dat de platen afbreken. Zorg er daarom voor dat u er niet op gaat staan en vermijd het zagen en boren in de platen. Om de platen zo goed mogelijk te verpakken, wordt geadviseerd om er maximaal 2 per inpakvel luchtdicht af te plakken. Als laatste is het van belang dat er duidelijk vermeld wordt dat er asbesthoudende materialen in de folie verpakt zijn. Dit kan bijvoorbeeld met asbesttape of asbest stickers.

Spoel voor het wegbrengen de inpakfolie af met water. Ook tijdens het wegbrengen is het belangrijk dat er voorzichtig wordt omgegaan met de asbesthoudende platen om de kans op breken zo klein mogelijk te houden. Daarnaast wordt geadviseerd om alle gebruikte spullen af te spoelen. Zorg ervoor dat er genoeg water voor gebruikt wordt, zodat er geen vezels achterblijven.

Begint u er zelf liever niet aan?

Milieu Control helpt u graag bij het verwijderen van asbesthoudende materialen. Onze specialisten hebben alle noodzakelijke certificaten om asbest veilig en op de juiste manier mogen te verwijderen. Twijfelt u of uw dak asbest bevat? Neem gerust contact met ons op! Wij denken graag mee of wij u hierbij van dienst kunnen zijn. Voor meer informatie kunt u bellen met 0546-574472 of kunt u ons mailen op info@milieu-control.nl