fbpx

Wat te doen bij asbestbrand?

Wat te doen bij asbestbrand? | Blog | Milieu-Control

Wat te doen bij asbestbrand?

Brand. We staan er liever niet te veel bij stil, maar ook in uw omgeving kan brand plotseling ontstaan. Bij een brand kunnen schadelijke stoffen vrijkomen zoals asbest. Het kan gaan om vezels die door de hitte en rook worden meegenomen, maar ook om brokstukken die op de grond terechtkomen. De brandweer kan niet altijd direct vaststellen of er sprake is van een zogeheten asbestbrand. Het is daarom belangrijk om te weten wat u het beste kan doen bij een asbestbrand. In dit blog vertellen wij u er meer over.

Het risico van een asbestbrand

Hoewel asbest een brandwerend materiaal is, kan het nog steeds zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Omdat asbest in de meeste gevallen verankerd is in een ander materiaal, kunnen de asbestvezels normaal gesproken niet in de lucht terecht komen. Bij een brand kan het materiaal dat om het asbest heen zit in brand vliegen en daardoor kunnen asbestvezels in de lucht terechtkomen. Asbesthoudende golfplaten kunnen bijvoorbeeld bij een brand kapot knappen. Wanneer dit gebeurt worden asbestvezels via de rook over de hele regio verspreidt.

Wanneer er een asbestbrand in de buurt is, kunt u het beste naar binnen gaan en al uw ramen en deuren sluiten. Schakel ook uw ventilatiesysteem uit. De wind kan de rook die vrijkomt bij de brand verspreiden. Deze rook kan asbestvezels en asbestresten bevatten. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen is het verstandig om uit de rook te blijven zodat u de rook niet inademt. Wanneer de rook wordt ingeademd is het mogelijk dat asbestvezels in de longen terechtkomen. Het langdurig inademen van asbestvezels kan op den duur longkanker of buikvlieskanker veroorzaken. Lang niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt hierdoor kanker. De kans op deze ziekte wordt groter bij het langdurig inademen van hoge concentraties kanker.

Wat te doen na een brand

Na een brand kunt u het beste een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf inhuren om te bekijken in hoeverre het asbest verspreid is. Milieu Control helpt u graag bij het onderzoeken van de locatie. Wanneer wij hebben vastgesteld dat er inderdaad asbest vrij gekomen is tijdens de brand, dan zetten wij het getroffen gebied af en ruimen het zo spoedig mogelijk op. Om dit veilig te kunnen doen, komen onze professionals in beschermde kleding langs met de juiste apparatuur. Al onze medewerkers beschikken over de juiste certificaten om asbesthoudende materialen op een veilige manier op te ruimen. Heeft u vragen of twijfelt u of wij u kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op! Voor meer informatie kunt u bellen met 0546-574472 of kunt u ons mailen op info@milieu-control.nl