fbpx

Wanneer heb ik een sloopvergunning nodig?

Sloopwerkzaamheden in Drenthe door Milieu Control

Wanneer heb ik een sloopvergunning nodig?

Bent u van plan om sloopwerkzaamheden aan uw woning uit te laten voeren? Kijk dan eerst goed na of u een sloopvergunning of een sloopmelding nodig heeft om die uit te mogen voeren. Sloopwerk gaat vaak gepaard met asbest, daarom dient dit veilig te gebeuren. Voor 2012 was er altijd een vergunning nodig om te slopen of om het asbest te verwijderen, tegenwoordig kan dit ook alleen met een melding. Er is nu dus een meldingsplicht, dit houdt in dat de sloop moet worden gemeld bij de gemeente. Een sloopvergunning is er tussenuit gegooid, dit komt omdat het te veel tijd kostte en een meldingsplicht werd ingezet door de tijdwinst die het met zich mee bracht. Toch moet er bij sommige gevallen nog wel een vergunning aan worden gevraagd om te kunnen slopen. Dit geldt alleen bij, als een bouwwerk een monument is, als het gebouw in een beschermd stads- of dorpsgezicht ligt of als er in het bestemmingsplan van het gebouw staat dat u een vergunning nodig heeft. Daarnaast kan het ook nog eens zijn dat u naast een vergunning ook nog een melding moet doen, maar dit komt niet heel vaak voor.

Een sloopmelding doen van sloopwerkzaamheden

Bij de meeste sloopwerkzaamheden moet een sloopmelding worden gedaan voordat de specialisten kunnen beginnen met slopen. Als er naast de sloopwerkzaamheden ook asbest wordt verwijderd dient u een sloopmelding in te voeren bij de gemeente. Daarnaast moet dit ook gebeuren als de hoeveelheid aan sloopafval groter is dan 10 kubieke meter. Heeft u met beide gevallen niks te maken, dan kunt u zonder een sloopmelding of vergunning de sloopwerkzaamheden uit laten voeren. Vaak bent u na een sloopmelding of het aanvragen van een vergunning klaar om aan de slag te gaan, toch kan het zijn dat er bij sommige gevallen nog wat extra’s komt kijken. Het kan namelijk zo zijn dat de gemeente nog weer extra voorwaarden oplegt. Dit kan zijn op het gebied van het scheiden van het sloopafval of de manier waarop u de gereed melding moet doen. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat onveilige situaties en hinder tijdens de sloop worden voorkomen of beperkt.

Sloopwerkzaamheden en tegelijkertijd asbest verwijderen

Moeten er sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd en bevatten de gesloopte delen ook asbest, dan moet dit ook gelijk worden verwijderd. Het is dan verstandig om een bedrijf te hebben die zowel de sloopwerkzaamheden tot in de puntjes kan uitvoeren, maar ook het asbest veilig en goed kan verwijderen. Asbest kan namelijk erg schadelijk zijn en dit geldt vooral voor asbest waarbij de vezels vrij kunnen komen. U dient dus een gecertificeerd bedrijf hiervoor in te schakelen om zo gezondheidsrisico’s te voorkomen. Bent u op zoek naar een bedrijf die het asbest voor u verwijderd en daarnaast ook de sloopwerkzaamheden uitvoert? Dan bent u bij Milieu Control aan het juiste adres, voor meer informatie neem gerust contact met ons op!