fbpx

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Asbest verwijderen - Milieu Control

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

U kunt uzelf misschien beter afvragen wanneer asbest gevaarlijk is. Asbest zelf is namelijk niet heel gevaarlijk, alleen de vezels die erin zitten kunnen erg schadelijk zijn. Vroeger werd asbest veel in de bouw gebruikt, het materiaal werd gebruikt omdat het flexibel en tegelijk ook erg sterkt was. Zo werd het in de 19e eeuw veel toegepast bij de bouw van woningen om zo een huis te isoleren en brandwerend te maken. Toen waren ze zich er al wel van bewust dat asbest schadelijk kon zijn, maar pas na de jaren ’80 werd daarnaar geluisterd. Als asbest gewoon goed gebonden is, is dit niet schadelijk, maar als de vezels breken dan wordt dit materiaal pas gevaarlijk. Doordat er bij het breken van het materiaal vezels en stofjes vrijkomen die u in kunt ademen, komt asbest in uw longen en dit kan tot slechte gevolgen leiden met betrekking tot uw gezondheid. Het is daarom erg verstandig om asbest te laten verwijderen, zo voorkomt u dat het materiaal schadelijk voor u wordt. Dit verwijderen moet u dan ook laten doen door een bedrijf die daarin gespecialiseerd is en daar verstand van heeft.

Wanneer u asbest moet laten verwijderen

Asbest hoeft niet altijd weggehaald te worden, het kan ook gerust blijven zitten. Als asbest verwerkt is in verschillende materialen en hier gebeurt verder niks mee, dan is het niet nodig om dit te laten verwijderen. Als het asbest niet verwerkt is in een materiaal dan is de kans een stuk groter dat er asbestvezels vrij kunnen komen. Als dit het geval is kunt u het beste het asbest laten verwijderen voordat deze vezels vrijkomen. Het is dus niet altijd nodig om het asbest te laten verwijderen, maar hou er wel rekening mee dat in 2024 huizen met asbest verboden worden. Voor die tijd moet alle asbest dus zijn weggehaald, hier kunt u het beste op tijd mee beginnen. Het is vaak ook beter om het gelijk weg te laten halen om zo eventuele gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Zelf asbest verwijderen of kiezen voor een specialist

U mag zelf een bepaalde hoeveelheid aan asbest verwijderen, dit moet dan wel hecht gebonden asbest zijn. Als de risico’s te hoog zijn bij het weghalen van het asbest, dan kunt u dit beter laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Als u ervoor kiest om het zelf te verwijderen, dan mogen er geen asbestvezels vrij kunnen komen, ook mag u niet meer dan 35 vierkante meter aan materiaal weghalen wat asbest bevat. Wilt u er zeker van zijn dat het goed en veilig gebeurt dan is het kiezen voor een specialist in asbestsanering de juiste oplossing. Dit zijn specialisten die weten waar ze mee bezig zijn en beschikking over de juiste gereedschappen om het op een veilige manier te kunnen verwijderen. Zo zijn wij van Milieu-Control uw specialist in het verwijderen van asbest, wij staan voor kwaliteit en hebben jarenlange ervaring. Voor meer informatie over het laten verwijderen van asbest kunt u altijd contact met ons opnemen, daarnaast kunt u ook eenvoudig een offerte aanvragen op onze website.