fbpx

Saneren van asbest, waarom eigenlijk?

Waarom asbest verwijderen?

Saneren van asbest, waarom eigenlijk?

Asbest, de stof die vroeger werd gebruikt in de verwerking van dakbedekking zoals golfplaten en plafondbeplating. Maar ook in vele andere elementen werd asbest veelvuldig verwerkt. Denk maar eens aan ouderwetse schoolborden of vensterbanken. Dit komt omdat asbest geschikt is toe te passen als isolatiemateriaal en het is hittebestendig. Van alle kanten wordt je constant gewaarschuwd met de mededeling dat asbest gevaarlijk is voor je gezondheid en dat je asbest moet laten saneren. Verdere diepgang in dit onderwerp heb je misschien nog nooit gehad. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer asbest schadelijk is voor je gezondheid en wat er zo schadelijk is aan deze stof. Dit geeft een hoop meer duidelijkheid waarom je hulp van een bedrijf in asbestsanering moet inschakelen.

Wanneer is asbest schadelijk?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende stoffen. Ruw asbest bestaat uit langwerpige bundels, opgebouwd uit kristallen die lengtesplijting vertonen. Deze kristallen worden asbestvezels genoemd. Wanneer deze vezels beschadigd raken, kunnen zij zo klein worden dat ze met het blote oog niet meer waar te nemen zijn. Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is het niet schadelijk voor je gezondheid. Maar wanneer asbestvezels door beschadiging in de buitenlucht terecht komen, worden ze ingeademd en lopen zij vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Dit is het moment om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerde asbestsaneerder.

Slecht voor je gezondheid

Wanneer iemand veelvuldig asbestvezels heeft binnengekregen via het luchtkanaal, kunnen deze kleine vezels worden opgenomen door opruimcellen. Maar wanneer deze vezels te groot zijn voor deze cellen, kunnen ze zich gaan nestelen in de weefsels. Het binnenkrijgen van asbestvezels heeft geen directe gevolgen voor de gezondheid. Maar onderzoek heeft bewezen dat zich 10 tot 60 jaar na inademing van asbestvezels zeer ernstige longziektes kunnen openbaren. Asbest is niet alleen schadelijk voor mensen, ook dieren kunnen veel last krijgen van asbest. Er zijn een aantal manieren om klachten of symptomen te herkennen bij je huisdier. Dit maakt asbest een zeer verraderlijke, gevaarlijke stof.

Asbest saneren

Tegenwoordig wordt asbest niet meer gebruikt in de verwerking voor materialen. Sinds 1993 is het bewerken en verwerken van asbest verboden. Vanaf dat moment moet asbest verplicht verwijderd worden door gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven. Wanneer je van plan bent om asbest te laten saneren, moet je dit eerst aangeven bij de gemeente en dan is een asbest inventarisatierapport verplicht. Wanneer een gecertificeerd bedrijf deze inventarisatie heeft afgerond en op grond daarvan een saneringsplan heeft opgesteld, mag het beginnen met de sanering van het asbest. Dit wordt gedaan in speciale kleding met adembescherming. Bent u op zoek naar een gespecialiseerd en gecertificeerd asbestsaneerder? Dan bent u bij Milieu Control aan het juiste adres. Vraag een offerte aan voor het professioneel laten verwijderen van asbest.