fbpx

Verbouwen i.p.v. vakantie? Let op asbest

Verbouwen i.p.v. vakantie? Let op asbest

Veel vakanties kunnen dit jaar niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. Er zijn mensen die ervoor kiezen om hun huis te verbouwen of te gaan klussen van het vakantiegeld, wat natuurlijk een uitstekende oplossing is. Echter is het hierbij wel belangrijk dat er wordt gelet op de aanwezigheid van asbest. Veel van deze verbouwingen worden zelf uitgevoerd, wees hierbij alert voor asbest. Een kleine hoeveelheid asbest kunt u zelf vaak verwijderen, maar dan moet dit wel vastgebonden asbest zijn. Is het een grotere hoeveelheid en/of spreken we van losgebonden asbest, dan dient u hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen.

Asbest aanwezig in of om het huis

Bij veel verbouwingen komen mensen erachter dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is in de woning, het is dan erg belangrijk dat dit op de juiste manier wordt aangepakt. Asbest kan namelijk gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waar u liever niet mee in aanraking wilt komen. Door op de juiste manier te handelen bij de aanwezigheid van asbest, kunt u deze risico’s voorkomen en zo kunt u op een veilige manier verder met de verbouwing van uw woning.

Het hangt ervan af om welk soort asbest het gaat, is het losgebonden of vastgebonden asbest en in welke staat verkeert het asbesthoudende materiaal. Is het asbest losgebonden, beschadigd of verweerd, dan dient u de hulp in te schakelen van een professioneel bedrijf. U moet hier dan zeker zelf niet mee bezig gaan. Zonder de juiste kennis en uitrusting kan het helemaal mis gaan en is de kans groot dat er asbestvezels in de lucht terechtkomen. Door te kiezen voor een professioneel bedrijf, zoals Milieu Control, stelt u zichzelf niet bloot aan onnodige risico’s en bent u verzekerd van een veilig proces.

Voor de verbouwing een asbestinventarisatie uitvoeren

Om een verbouwing goed in te gaan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zijn er verdenkingen op aanwezigheid van asbesthoudend materiaal, dan kunt u hier een asbestinventarisatie voor uit laten voeren. Met een asbestinventarisatie wordt er vastgesteld of er asbest aanwezig is, waar dit zit en in welke hoeveelheid dit is. Op basis van zo’n inventarisatie kun u dan een plan gaan maken voor het eventueel verwijderen ervan. Door deze aanpak kunt u op een veilige manier beginnen met de verbouwing en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Meer informatie voor het verwijderen van asbest tijdens of voor een verbouwing? Neem gerust contact met ons op, onze specialisten helpen u graag verder!