fbpx

Stimuleringsregel Overijssel tegen asbest

Milieu Control

Stimuleringsregel Overijssel tegen asbest

Al jarenlang weten mensen dat asbest uiterst gevaarlijk is, het doel van Nederland is dat ook om asbest te verwijderen voor het jaar 2024. Of dit plan gaat lukken is nog maar de vraag. Een meerderheid in de provinciale staten van Overijssel wil dat er een speciale regeling komt tegen asbest. De stimuleringsregeling is voor dak eigenaren. Door leningen te geven moet het makkelijker worden om daken te laten checken op asbest en zodanig te laten vervangen. Veel mensen willen geen geld uitgeven om het te laten checken, omdat ze denken dat hun dak wel veilig is. Daarom willen de partijen CDA en SP een vergoeding aanvragen om asbest na te laten kijken. Sinds het jaar 2018 hebben ze een motie ingediend en meerderheid gekregen van de Staten. De motie is in Nederland getekend door de volgende partijen: SGP, VVD, 50PLUS, ChristenUnie en GroenLinks. Volgens de initiatiefnemers is bij een grote groep de financiering een groot probleem, terwijl alle asbest voor het jaar 2024 weg zou moeten zijn.

De opgave over asbest

Tegenwoordig zijn er vele initiatieven voor asbestsanering, zoals Milieu Control. Een grote groep van dak eigenaren is op korte termijn, financieel niet in staat om hun daken te laten vervangen. Door een kleine lening te geven aan mensen, moet het asbest veilig en vertrouwd verwijderd kunnen worden. Voor Overijssel is het een hele opgave om dit proces in gang te zetten. Er moet namelijk gekeken worden waar het geld vandaan moet worden gehaald. Volgens de provincies Drenthe en Lelystad is het voor ondernemers op het platteland erg lastig om asbestsanering uit te voeren, dit door de grote stukken land. Voor bedrijven die het financieel moeilijk hebben kan het betalen voor asbestsanering een grote impact hebben. Dit wil het bestuur van Overijssel natuurlijk voorkomen, daarom komt er misschien wel een landelijk besluit om iedereen in elke provincie een kleine vergoeding te geven. De motie is ook bedoeld om gedeputeerde zich te laten aanmelden voor de problemen, zo kunnen er misschien lokale deals worden gesloten voor een vergoeding.

Wat kan uzelf tegen asbest doen?

Asbest werd ver in het verleden gebruikt om te isoleren, maar nog steeds vallen er veel slachtoffers. Asbest zit vaak in wc’s en daken, maar gelukkig worden producten met asbest allang niet meer verkocht. Tegen asbest kunt u helaas niets doen, het is te gevaarlijk om dit zelf te verwijderen. De gezondheid van een mens kan hier namelijk onder lijden, daarom is het verstandig om professionals in te huren met de juiste certificeringen. Het is belangrijk dat u niet in asbest gaat zagen of boren, bij het breken van asbest komen er vezels vrij in de lucht, die mensen kunnen inademen. Asbest zelf herkennen is lastig en daarom zijn er foto’s van asbest op het internet te vinden, om asbest te kunnen herkennen. Ook staat er op het internet, op welke plekken veel asbest voor kan komen, er zijn dus vele belangrijke factoren waar rekening mee moet worden gehouden.