fbpx

Spuitasbest, wat is het?

Spuitasbest, wat is het?

Asbest is in verschillende vormen te vinden, zo is er ook spuitasbest. Dit is een soort asbest dat niet hechtgebonden is en voornamelijk bestaat uit bruine en blauwe asbest. Deze soorten asbest hebben een lage gebondenheid en kunnen daardoor gemakkelijk loskomen. Deze losse asbestvezels zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid. Zo kunnen ze longkanker of huidproblemen veroorzaken. Het wordt ook wel één van de gevaarlijkste soorten asbest genoemd die in een woning te vinden is. Het spuitasbest werd vroeger voornamelijk gebruikt om gaten te dichten of een brandwerende laag te vormen. Tevens zorgde het voor een isolerende laag. Door het grote gevaar van vrijkomende asbestvezels bij spuitasbest is in 1978 is spuitasbest verboden geworden en mag het niet meer worden gebruikt. Het meeste spuitasbest werd vooral gebruikt op industrieel vlak, denk aan treinen of openbare gebouwen van vroeger. Echter kan het ook in uw woning voorkomen, in oude serres, oude appartementen of stallen en schuren.

Hoe spuitasbest te herkennen is

Spuitasbest is vaak vrij snel te herkennen. Dit soort asbest is grijs, blauw of bruin van kleur en lijkt op een soort van dikke mouse. Het kan zijn dat u deze mouse vindt in openbare ruimtes of oudere gebouwen als scholen of ziekenhuizen. Komt u spuitasbest tegen, dan dient u direct een gecertificeerd bedrijf in te schakelen die het spuitasbest kan verwijderen. Doordat spuitasbest losgebonden is, kunnen er al snel vezels vrijkomen. Deze asbest vezels kunnen erg schadelijk zijn en het is van belang dat u hier dan ook uit te buurt blijft. Ga ook nooit zelf aan de slag met het verwijderen van spuitasbest. Schakel altijd de hulp in van een professional!

Maatregelen die u moet nemen

Neem geen enkel risico als het gaat om spuitasbest. Komt u het tegen bij een verbouwing, verlaat dan gelijk de ruimte en neem contact op met een gecertificeerd bedrijf. Zij kunnen dan het spuitasbest op een veilige manier verwijderen. Vooraf wordt er dan eerst een asbestinventarisatie uitgevoerd om te kijken hoeveel spuitasbest er aanwezig is en of het wel echt gaat om asbest. Als er spuitasbest aanwezig is, gaat dit vaak gepaard met andere soorten asbest in het gebouw of de woning. Een asbestinventarisatie is dan een vereiste.

Wilt u meer informatie over spuitasbest en het laten verwijderen hiervan? Neem dan contact op met de specialisten van Milieu Control. Zij kunnen u informeren over de mogelijkheden voor de asbestsanering. En onthoudt, komt u spuitasbest tegen, schakel ons dan direct in!