fbpx

Hoeveel asbest mag ik zelf verwijderen? | Milieu Control

Hoeveel asbest mag ik zelf verwijderen? | Milieu Control

Heeft u asbest gevonden en bent u van plan om dit zelf te verwijderen? Omdat het verwijderen van asbesthoudend materiaal een gevaarlijke klus is, zijn er hiervoor veel regels opgesteld. Normaal gesproken moet asbestsanering worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestbedrijf. Een bedrijf zonder certificaat mag dan ook geen asbest verwijderen.

In hele bijzondere gevallen mag u als particulier zelf asbest verwijderen. Het moet dan gaan om kleine hoeveelheden asbesthoudend materiaal. De totale oppervlakte van het materiaal mag maximaal 35 vierkante meter (m2) zijn. Daarnaast moet het zeker zijn dat er geen asbestvezels vrij kunnen komen tijdens het verwijderen van het materiaal.

Bovengenoemde regels gelden alléén als het om hechtgebonden asbest gaat. Niet-hechtgebonden asbest mag u nooit zelf verwijderen.

Een asbestplaat mag alleen in zijn geheel worden verwijderd. U mag dus niet eerst zelf 35 m2 verwijderen, om vervolgens de rest door een gecertificeerd bedrijf uit te laten voeren. Het zagen of afbreken van asbestplaten is namelijk verboden, omdat dit vezelemissie veroorzaakt. Deze vezelemissie veroorzaakt blootstelling aan asbest.

Ook de manier waarop de asbestplaten vastzitten, is belangrijk. Deze moeten namelijk met schroeven vastzitten aan de draagconstructie. Zijn de asbestplaten bevestigd met spijkers, nieten of lijm? In dat geval mag u de platen niet zelf verwijderen, omdat het risico op vrijkomen van vezels hierbij te groot is.

Asbest laten verwijderen door Milieu Control

Bent u van plan om zelf asbest te verwijderen? Denk hierbij ten alle tijden aan uw eigen veiligheid! Houd niet alleen rekening met het asbestgevaar, maar ga voorzichtig te werk als u op hoogte werkt en let op instortingsgevaar. U moet kunnen inschatten, of u in staat bent om het asbest zelf te verwijderen. Bij twijfel kunt u het beste zo min mogelijk risico nemen, door de asbestsanering aan een asbestbedrijf uit te besteden. Benieuwd naar de kosten van asbestverwijdering? Vraag een offerte aan bij Milieu Control. Wij helpen u graag!