fbpx

Hoe herken ik binnen en buitenshuis asbest?

Hoe herken ik binnen en buitenshuis asbest?

Asbest is een gevaarlijke stof in de natuur gevormd uit mineralen en vezels. Asbest heeft lange tijd bekend gestaan als een goede isoleerstof. Maar sinds een aantal jaar is het algemeen bekend dat asbest risico’s met zich meebrengt, met name op de gezondheid van mensen. In woningen en panden voor het bouwjaar 1994 is vaak asbest gebruikt. Bij asbestverdachte materialen zal een test in een laboratorium de doorslag geven of er asbest aanwezig is, maar asbest kan soms ook gezien worden met het blote oog.

Bij twijfel van asbest is het erg verstandig om contact met ons op te nemen voor een asbestinventarisatie. Asbest zit meestal in het cement. Asbestcementplaten bevinden zich vaak in schoorstenen, gevels, dakbeschot en in cv-installaties. Asbest kan ook voorkomen in huishoudelijke producten. Oude haardrogers, strijkijzers, en warmhoudplaatjes kunnen sporen van asbest bevatten. Asbest is in de oorlog veel toegepast tot het jaar 1980. Vanaf het jaar 1983 is asbest verboden om te worden toegepast.

 

Asbest binnen in huis herkennen

Asbest hebben kan erg gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk om woningen en andere gebouwen te laten controleren op asbest. Een asbestinventarisatie dient uitgevoerd te worden door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. Boven op de zolder komt vaak asbest voor. Bij de aftimmering van de zolder is vaak gebruik gemaakt van plaatmateriaal met asbest. Oude Cv’s boven in huis zijn meestal al jarenlang oud. De kans dat hier asbest aanwezig is, is erg groot.

De vensterbank en vloerbekleding zijn meestal ook lang aanwezig in een woning of gebouw. Hierdoor is er een kans aanwezig dat het sporen van asbest bevat. Dit geldt ook voor de meterkast, de bekleding, aftimmering of luik. Bij het plaatsen van een nieuw dakkapel moet er eerst een gat worden gemaakt in het dak. Vaak is er sprake van asbest op het dak waardoor een asbestverwijderingsbedrijf dit moet verwijderen. Voordat het asbest verwijderd mag worden, moet er eerst een melding bij de gemeente worden gemaakt.

 

Asbest buitenshuis herkennen

Asbest kan buiten het huis op veel plaatsen voorkomen. Zo kan er asbest aanwezig zijn in de dakramen, dakkapellen, in uw leuke tuinhuis en zelfs in de schoorsteen op uw huis. Bij schoorstenen komt asbest namelijk voor in de buis en kap. Boven op uw dak zijn vlakke platen of golfplaten ook een asbestrisico. De kans dat deze materialen asbest bevatten is ruim aanwezig. Door een gecertificeerd bedrijf in te huren kan er goed worden gekeken naar asbest aanwezigheid.

Naast de asbestinventarisatie kan er ook asbestsanering worden uitgevoerd voor het veilig verwijderen van asbest. Is er bij beschadiging van materialen asbest vrijgekomen? Dan kunnen er zelf maateregelen worden genomen. Het is belangrijk dat er geen verdere schade aan materiaal wordt gericht. Hierbij moet verspreiding van de vezels ook worden tegengehouden. Ga niet stofzuigen of vegen. Sluit de ruimte af waar de asbest aanwezig is en neem contact op met specialisten. Voor vragen of adviezen over asbestinventarisatie en asbestsanering kunt u altijd contact met ons opnemen via het volgende telefoonnummer: (0546) 24 11 22.