fbpx

Hoe gevaarlijk is asbest?

Hoe gevaarlijk is asbest?

Voor veel mensen is het vaak onduidelijk hoe gevaarlijk asbest nou eigenlijk is. Iedereen weet wel dat asbest schadelijk is voor het menselijk lichaam, maar wanneer wordt het menselijk lichaam dan ook daadwerkelijk aangetast?

Wat is asbest precies?

Asbest is in de vorige eeuw veel gebruikt. Het is dan ook goed mogelijk dat asbest vandaag de dag nog aangetroffen wordt. Het was een duurzame stof dat voor een lage prijs aangeschaft kon worden. Daarnaast had het ook een brandwerende en isolerende werking. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen met een vezelstructuren. Het kent een aantal specifieke eigenschappen zoals hitte bestendigheid, isolerend vermogen, chemische inertie en slijtvastheid. Dankzij de unieke combinatie van deze verschillende eigenschappen werd asbest lange tijd toegepast in verschillende sectoren. Zo is asbest veel gebruikt in isolatiemateriaal, dakbedekking en water- en gasleidingen.

De mogelijke gevolgen van asbest

Wanneer tast asbest het menselijk lichaam aan en welke gevolgen zou dit kunnen hebben? Het menselijk lichaam zal worden beschadigd op het moment dat een persoon losse vezels van asbest inademt. De ernst van de schade ligt aan de hoeveelheid losse vezels er worden ingeademd. Omdat de vezels onzichtbaar zijn, is het van groot belang om voorzichtig te zijn. Wanneer er niks met de asbestplaten wordt gedaan, is er geen kans op schade. Alleen op het moment dat de asbestplaten aangetast worden, zullen er losse vezels vrijkomen. Wanneer er vezels van asbest worden ingeademd, kan deze persoon daar diverse soorten kanker van krijgen zoals long-, longvlies- en buikvlieskanker. Mensen die een groter risico lopen om ziek te worden van asbest zijn bouwvakkers, timmermannen en mensen die werkzaam zijn in de installatietechniek en industrie.

Verwijderen van asbest

Wanneer u toestemming heeft van de gemeente en u de benodigde hulpmiddelen in huis heeft, is het mogelijk om zelf asbest te verwijderen uit uw woning. Toch is dit een klus die best wat risico met zich meebrengt. Daarom is het verstandig om zo’n klus uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. Zo bent u er zeker van dat het verwijderen van asbest goed en veilig gebeurd. De asbest specialisten weten precies waar ze mee bezig zijn en beschikken over de juiste gereedschappen om het op een veilige manier te kunnen verwijderen. Bij Milieu-Control zijn we gespecialiseerd in het verwijderen van asbest, wij staan voor kwaliteit en hebben jarenlange ervaring. Wilt u graag meer informatie over het laten verwijderen van asbest, neem dan contact met ons op. Daarnaast kunt u ook eenvoudig online een offerte aanvragen.