fbpx

Hechtgebonden asbest | Milieu Control

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest | Milieu Control

Asbest zijn diverse mineralen die voorkomen in de natuur, deze zijn opgebouwd uit hele kleine vezels. Vroeger werd asbest veel gebruikt bij het bouwen van woningen en andere gebouwen. Asbest is namelijk een sterk materiaal en is brandwerend. Hierdoor was het materiaal ideaal voor de bouw. Toch kwamen ze erachter dat asbest niet goed is voor de gezondheid, dit geldt vooral voor asbest waarbij de vezels vrij kunnen komen. Het is dan ook van belang om door een asbestsaneringsbedrijf de asbest te laten verwijderen, voordat de asbest een bedreiging voor de gezondheid gaat vormen. 

Losgebonden of hechtgebonden asbest

Asbest kan in twee verschillende categorieën worden opgedeeld, dit zijn hechtgebonden en losgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zit het asbest in een ander materiaal verankerd, hierdoor kunnen de vezels niet zomaar in de lucht komen. In tegenstelling tot hechtgebonden asbest is niet-hechtgebonden asbest erg gevaarlijk. Deze vorm van asbest is namelijk een stuk zachter en zit niet vast in een ander materiaal. Het brokkelt hierdoor snel af, waardoor de vezels makkelijker los komen.

Hechtgebonden asbest herkennen

Asbest is gevaarlijk wanneer er vezels vrijkomen. Bij hechtgebonden asbest is de kans dat de vezels loskomen klein, omdat de asbestvezels vast zitten in hard materiaal. Deze vorm van asbest is dus relatief ongevaarlijk. Hechtgebonden asbest is voor 1994 verwerkt in materiaal zoals kunststof, lijm en cement. Zolang de hechtgebonden asbest in goede staat verkeert, zal het asbest niet snel voor schade zorgen. Het gevaar kan zijn dat er bijvoorbeeld brand uitbreekt. In dit geval kan het asbest zich eenvoudig verspreiden, omdat het asbest dan niet meer gebonden is. Asbest zelf is wit, blauw of bruin. Asbestvezels zijn erg klein en kunt u met het blote oog niet zien. Asbestvezels zijn hierdoor moeilijk te herkennen. Wat u wel kunt herkennen, zijn de materialen waarin de asbestvezels zijn verwerkt.

Specialisten in hechtgebonden asbestverwijdering

Of het asbest door professionals verwijderd moet worden, is afhankelijk van een aantal zaken. De Rijksoverheid geeft aan dat eigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het (laten) verwijderen van het asbest. In een aantal gevallen is het verplicht om een professioneel bedrijf in te huren. Dit is bijvoorbeeld het geval als het hechtgebonden asbest beschadigd of gebroken is, het oppervlak van het dak groter dan 35m2 is of het dak bestaat uit asbesthoudende dakleien. Daarnaast moeten alle vormen van losgebonden asbest door een professioneel saneringsbedrijf verwijderd worden. Eén van de diensten die Milieu Control uitvoert is asbestsanering. Hierbij komen wij met professionals het asbest verwijderen. Indien u twijfelt of uw dak of woning asbest bevat, dan kunt u gerust contact opnemen met Milieu Control.