fbpx

Effecten van asbest op de gezondheid van huisdieren

huisdieren en asbest milieucontrol

Effecten van asbest op de gezondheid van huisdieren

Dat asbest schadelijk is voor de mensen is ondertussen algemeen bekend, maar hoe onderhoudt zich dat in relatie tot onze huisdieren. Is asbest voor hen net zo schadelijk als dat voor mensen het geval is?

Ook huisdieren zijn vatbaar voor asbest!

Blootstelling aan asbest kan ervoor zorgen dat naast mensen ook dieren mesothelioom oplopen. Bij mesothelioom ontwikkelt er zich een tumor. Vaak groeit deze tumor in het buik-, hart- of longvlies. Waar dit bij mensen vaak gebeurt tussen de 10 en 60 jaar na blootstelling aan asbest, blijken huisdieren hier veel vatbaarder voor. Vaak na enkele maanden tot een paar jaar na blootstelling kunnen er al symptomen zichtbaar worden.

Hoe herken ik klachten of symptomen bij mijn huisdier?

Het constateren van mesothelioom is bij huisdieren moeilijker dan bij mensen. Dit komt vooral omdat de symptomen bij mensen anders zijn dan bij dieren, daarnaast hebben de symptomen bij dieren vaak andere oorzaken. Toch zijn de meeste voorkomende signalen; diarree, gewichtsverlies, niet goed kunnen eten/slikken, braken en moeite met ademhalen. Wanneer u twijfelt over de symptomen van uw huisdier kan een dierenarts altijd een onderzoek uitvoeren en vaststellen of uw huisdier daadwerkelijk mesothelioom heeft opgelopen.

Hoe kunnen huisdieren blootgesteld worden aan asbest?

 Belangrijk om te weten is dat uw huisdier niet lang met asbest in aanraking hoeft te komen om besmet te raken. Een korte aanraking met asbestvezels kan al voor een besmetting zorgen. Bouwplaatsen of verbouwingen thuis zijn plekken waar contact met asbest zo gemaakt kan zijn voor uw huisdier. Ook het uitlaten op braakliggende terreinen met asbestvervuiling kan voor besmetting zorgen, net zoals oude boerderijen of maneges met asbesthoudende golfplaten. Omdat een besmetting met mesothelioom voor uw huisdier ongeneesbaar is, is het belangrijk dat u goed weet waar u uw huisdieren mee naar toe neemt en uitlaat.