fbpx

Effecten van asbest op de gezondheid van de mens

Asbest saneren | Milieu Control

Effecten van asbest op de gezondheid van de mens

Asbest is een verzamelnaam van voorkomende mineralen in de natuur. Asbest bestaat uit kleine fijne vezels. De vezels zijn zo klein, dat het niet gezien kan worden met het blote oog. Asbest is een natuurlijk product wat in Rusland, Canada en Zuid-Amerika gewonnen wordt. In de oudheid werd asbest veel gebruikt voor het isoleren van huizen, vloerbedekking, overhandschoenen en remmen van voertuigen. Uit onderzoek is gebleken, dat asbest slecht is voor de gezondheid. Het vrijkomen van asbest is ook niet goed voor het milieu. De kleine asbestvezels verspreiden zich heel snel en ver door de wind. Als asbest wordt ingeademd door mensen en dieren lopen de longen gevaar en wordt de algehele gezondheid aangetast. De kleine vezels van het asbest kunnen vast gaan zitten in de luchtwegen en longblaasjes. Longblaasjes zijn erg belangrijk voor het opnemen van zuurstof, zonder zuurstof is het moeilijk om te overleven.

De risico’s op ziektes van asbest

Niemand wil gevaar lopen en kans op ziektes hebben, maar toch denken mensen vaak dat het niet zoveel voorstelt om asbest te verwijderen en willen het probleem dan ook graag zelf oplossen. De kans op een potentiele ziekte is erg groot, blootstelling aan asbest is dan ook een serieuze zaak. Als gevolg van asbest kunnen verschillende asbestziekten ontstaan: longkanker, fibrose asbestpleuritis en nog vele andere ziektes. Wees dus erg voorzichtig met asbest en laat het huis goed controleren door professionals. De meeste ziektes die ontstaan zijn door asbest komen pas tientallen jaren, nadat er aanraking is geweest met asbest. Asbest is ook nauwelijks te genezen. In Nederland sterven er jaarlijks wel 1600 mensen die in aanraking zijn geweest met asbest en daardoor asbestziektes hebben gekregen. De kans dat iemand asbestziektes krijgt bij blootstelling, hangt sterk af van de hoeveelheid asbestvezels die zijn ingeademd door een persoon. Om te bekijken hoeveel iemand heeft ingeademd, is er een speciale formule ontwikkeld. Het arbeidsjaar en de vezels per kubieke centimeter moeten met elkaar vermenigvuldigd worden. Een verzeljaar is hierbij 1 vezel per ml x arbeidsjaar. Een arbeidsjaar is 240 dagen werk van 8 uur per dag. Hoe meer vezeljaren hoe meer kans er op een asbestziekte is. De kans dat iemand longkanker krijgt is ongeveer 3,5 jaar aan asbest blootstelling.

Asbest de grote oorzaak van kanker

Longvlieskanker wordt ook wel asbestkanker genoemd, vele mensen sterven hier jaarlijks aan. Het gevaar van asbest werd pas 20 tot 50 jaar geleden aangegeven. Zodoende komt de diagnose van asbestkanker die vele mensen hebben gekregen, dan ook erg onverwachts. Tot de dag van vandaag is genezing nog steeds niet mogelijk, daarom wordt er veel tijd en geld ingestoken om dit tegen te gaan. De ziektes kunnen worden voorkomen, door professionele mensen in te huren met de juiste certificering die de omgeving weer veiliger maken. Het is dus erg belangrijk om te checken of er asbest aanwezig is, gelukkig is het gebruik van asbest al lang gestopt en word het asbest in de wereld steeds minder. Door de jaren heen zal asbest door hulpverleners uiteindelijk verleden tijd worden.