fbpx

De belangrijkste asbest regels op een rij

De belangrijkste asbest regels op een rij

Dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid is algemeen bekend. Maar wat zijn precies de regels omtrent asbest? In deze blog zetten wij alle regels over asbest voor u op een rijtje.

Asbestregelgeving

Mag asbest nog gebruikt worden?
Sinds 1 juli 2005 geldt er in heel Europa een verbod op het verkopen, bewaren, importeren, weggeven en gebruiken van asbest. In Nederland gold deze regel al vanaf 1993. Asbest mag dus niet in nieuwe producten zitten. Asbest kan levensgevaarlijk zijn wanneer de vezels ingeademd worden. Vroeger werd asbest veel gebruikt in onder andere de bouw, omdat asbest een duurzaam materiaal is. Er waren plannen om asbest in 2024 te verbieden, maar die plannen zijn uitgesteld.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik asbestdaken wil vervangen?
Bent u eigenaar van een woning of gebouw, dan bent u verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest. De gemeente waarin het gebouw staat moet ingelicht worden dat er gesloopt gaat worden. Een gecertificeerd asbestbedrijf kan dit voor u doen. Let op! Asbest zelf verwijderen kan zeer gevaarlijk zijn en is niet altijd toegestaan. Hier zitten namelijk bepaalde eisen aan. Zo moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen wanneer het asbest dak al beschadigd is, het asbest dak groter is dan 35m2, er asbesthoudende dakleien op het dak zitten of wanneer het asbest dak op een bedrijfspand ligt.

Asbest kan ongevaarlijk zijn.
Wanneer asbest omhult is door een ander materiaal, kan het zijn dat u het niet hoeft te verwijderen. Asbest is namelijk pas gevaarlijk wanneer de vezels vrijkomen. Heeft u geen plannen om te slopen of te renoveren, dan kan blijken uit de inventarisatie dat het asbest niet verwijderd hoeft te worden. Als er mensen aan het werk zijn moet er een asbestbeheersplan komen, dan kan het gebouw veilig in gebruik worden genomen.

Let op regels die de gemeente stelt.
Naast de regels die in heel Nederland gelden, kunnen de regels per gemeente verschillen. De gemeente kan extra regels hebben opgesteld omtrent asbest. Houd dit bij uw gemeente goed in de gaten.

Asbest laten verwijderen?

Kiest u ervoor om asbest te gaan verwijderen? Dan is het verstandig dit te laten doen door een gecertificeerd bureau. Asbest zelf verwijderen kan gevaarlijk zijn, de gezondheidsproblemen kunnen pas jaren later optreden. Milieu Control is een gecertificeerd bedrijf met jarenlange ervaring in asbest verwijderen. Neem contact met ons op en wij geven u duidelijk advies over de regelgeving die voor u geldt. Vervolgens kunnen wij het asbest inventariseren,  een duidelijke offerte maken en het asbest voor u saneren.