fbpx

Asbestwetgeving in Nederland

Asbestwetgeving in Nederland

Asbest is niet gevaarlijk als het goed is verwerkt in het materiaal, maar toch kan het asbest los komen op bijvoorbeeld daken na 30 a 40 jaar. In de jaren ’70 werd er nog veel gebouwd met asbest; toen wisten ze wel over de risico’s met het werken met asbest. Alleen ze vonden de voordelen van asbest beter dan de nadelen van asbest. Ze gingen ervanuit dat als u niks doet moet het asbest, dan is er ook niks aan de hand. We zijn erachter gekomen dat dit niet helemaal waar is.

Tussen 1977 en 1988 werden er wel maatregelen genomen bij het werken met asbest. Sinds 1993 is het verboden om asbest te gebruiken, te kopen of te verkopen. In 2005 heeft de EU een asbestverbod aangenomen. Asbest mag niet meer mee gebouwd, verkocht of gekocht worden. Gebouwen uit de jaar ’70 en de gebouwen die gebouwd zijn voor 1993 zijn nog steeds een gevaar aangezien het al meer dan 30 jaar later is. Dit probleem wil de overheid aanpakken door alle gebouwen te verwijderen van asbest. De overheid heeft in 2015 asbestdaken verboden vanaf 2024. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van het asbest.

Blootstelling met asbest

Waarom Nederland en de EU maatregelen nemen is omdat de blootstelling tot asbest levensgevaarlijk kan zijn. Werknemers die met asbest werken lopen het risico een ziekte op te lopen van het asbest. Er zijn een paar ziektes u kunt oplopen van asbest waaronder asbestose en asbestpleuritis, maar de kans op het krijgen van een ziekte gebaseerd op asbest is afhankelijk van het aantal asbestvezels u heeft ingeademd. Als een werknemer in een arbeidssituatie in aanraking komt met asbest en daardoor een ziekte krijgt, dan kan hij of zij de schade vorderen aan de werkgever. Dit is omdat volgens de wet de werkgever de schade dient te vergoeden die de werknemer heeft gekregen bij het uitoefenen van zijn of haar beroep. Mensen kunnen ook aan asbest blootgesteld worden in het milieu, bijvoorbeeld door asbesthoudend afval dat gebruikt werd als wegverharding. In bepaalde gebieden komen hierdoor bepaalde ziekten meer voor dan andere ziekten. Als jij een eigenaar bent van een dak waar asbest op zit dan mag jij dit volgens de wet tot een bepaald aantal zelf verwijderen. Echter vinden wij het beter als u een specialist inhuurt voor deze werkzaamheden. Ook wij staan voor u klaar bij deze dienst.

Asbest laten verwijderen door een specialist

U kunt niet zomaar asbest verwijderen van uw dak. U moet wel eerst aan eisen voldoen om geen natuur delict te veroorzaken. Als u asbest op uw daken heeft dan raden wij u een aan om dit te laten verwijderen door een specialist. Zoals we net al zeiden kunt u alleen maar tot een bepaald aantal asbest verwijderen. Als u een specialist inhuurt bent er zeker van dat alles wordt verwijderd op een veilige wijze. Geen gezondheidsrisico’s dus. Ook wij bij Milieu Control staan klaar voor u. Wij hebben jarenlange ervaring met het verwijderen asbest en verzekeren we u dat het asbest op een veilige manier wordt verwijderd.