fbpx

Asbestverspreiding door brand

Asbestverspreiding door brand Milieucontrol.nl

Asbestverspreiding door brand

De laatste tijd komen steeds meer berichten voorbij in het landelijk nieuws over branden waar asbest bij vrijkomt. Vaak wordt er dan vermeld dat er na onderzoek geconstateerd is dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid van omwonenden. Toch wordt er asbestsanering toegepast bij de brandaarden om het asbest op te ruimen. In de meeste gevallen van asbest verspreiding door een brand is er sprake van beschadiging van asbestplaten. De flinters en brokstukken die asbest bevatten komen in de omgeving van de brandhaard terecht. De verspreiding van asbesthoudende materialen zijn het gevolg van explosies. De asbesthoudende materialen worden door de brand blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor er explosies kunnen optreden. De chemische samenstelling en structuur van het asbest zijn de oorzaak. Bij de meeste branden wordt een maximumtemperatuur bereikt van 900 graden Celsius. Bij 1200 graden Celsius zal er pas structuurverandering optreden bij Asbest. Toch zal asbesthoudende materialen explosiegedrag vertonen en vezels verspreiden. In asbest zit namelijk water opgesloten, bij een snelle verhitting gaat dit water uitzetten. Uiteindelijk wordt de druk te hoog waardoor de asbesthoudende materialen kunnen exploderen. Ook het bluswater van de brandweer kan bijdragen aan het explosiegedrag.

De risico’s van asbesthoudende materialen na een brand

Bij een brand met asbesthoudende materialen treedt er een primaire en secundaire emissie op. Een primaire emissie ontslaat zodra het asbesthoudende materiaal breekt. Hierdoor zullen er losse asbestvezels vrijkomen. Op het moment dat er uit restanten asbesthoudende materialen nieuwe vezels loskomen door beschadiging noemen we dit secundaire emissie. De conditie van de asbesthoudende plaat bepaalt hoe snel asbestvezels afbreken.

Tijdens de primaire emissie van asbestvezels komt er een hoge concentratie asbestvezels vrij in de directe omgeving. Dit proces duurt niet zo lang. De asbestvezels hierna in de luchtlagen terecht komen, dit heeft een schadelijk effect op mensen. Secundaire emissie komt voornamelijk voor bij beschadiging van asbesthoudende materialen na de brand, dit kan komen doordat men over de materialen rijdt of loopt. Zolang de asbesthoudende materialen onaangeroerd blijven is er niks aan de hand. Het risico zit voornamelijk in het meenemen van kleine vezels. Blootstelling aan een hoge asbestconcentratie kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Opruimen of inventariseren van asbest door een gecertificeerd bedrijf

Wilt u de gevolgen van een asbest brand voorkomen? Bij Milieu Control bent u aan het juiste adres. Met asbestinventarisatie kunnen wij achterhalen of uw woning over asbesthoudende materialen beschikt. Ook kunnen wij asbestsanering uitvoeren op uw woning als asbest aanwezig is. Asbest verwijderen uit uw woning gaat niet zomaar. Het is erg belangrijk dat u kennis van zaken heeft. Daarnaast moeten er ook aan bepaalde eisen worden voldaan, zodat er bijvoorbeeld geen natuur delict wordt veroorzaakt. Als u asbest wilt verwijderen adviseren wij u om een specialist in te schakelen. Ons gecertificeerde team heeft jarenlange ervaring en kennis met asbest en wij kunnen u verzekeren dat asbest op een veilige manier wordt verwijderd. Wilt u meer informatie of graag een kennismakingsgesprek om uw wensen of mogelijkheden te bespreken? Neem dan contact met ons op.