fbpx

Asbestdaken verboden vanaf 2024

Asbestdaken verboden vanaf 2024

In veel gebouwen en woningen is asbest te vinden, zo zijn er ook veel daken die asbest bevatten. In 2015 is er door de rijksoverheid besloten dat asbestdaken voor 2024 allemaal verwijderd moeten worden. Vanaf dan zijn de asbestdaken dus verboden. Veel van deze asbestdaken zijn te vinden op boerderijen en schuren. Hier zijn namelijk veel golfplaten te vinden die asbest bevatten, deze dienen dus ook voor 2024 verwijderd te worden. Ook zijn er veel asbestdaken te vinden op de industriële bouw, maar ook gewoon bij uw in de achtertuin op het tuinschuurtje of de garage. Het asbestverbod geldt vooral voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Als er asbesthoudend materiaal in het dak zit dat geldt als isolatiemateriaal of niet in contact staat met de buitenlucht, dan mag dit blijven liggen. De asbestdaken worden verboden om zo gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Kosten van het laten verwijderen van asbestdaken

Het verwijderen van asbestdaken kunt u niet zelf uitvoeren, dit moet worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. De kosten zullen per klus verschillen, er zijn namelijk verschillende daken en oppervlakten en bij het ene dak gaat het weer makkelijker dan bij de ander. Daarnaast dient er eerst een asbestinventarisatierapport te worden gemaakt. Het dak moet worden geïnspecteerd en geïnventariseerd, zo kan bekeken worden hoe het asbest dak zo veilig mogelijk kan worden verwijderd. Voordat de asbestsanering van het dak kan worden uitgevoerd moet er dus eerst een asbestinventarisatierapport worden opgesteld. Dit is wettelijk verplicht en dit mag alleen worden gedaan door bedrijven die SC-540 gecertificeerd zijn.

Om het verwijderen van asbest wat te stimuleren en de mensen te helpen is er een subsidieregeling gemaakt voor bedrijven en particulieren. Deze subsidieregeling is in 2016 opgezet en u kunt er gebruik van maken tot 2020. U kunt al gebruik maken van de subsidieregeling bij daken van 35m2 of meer. De subsidie voor het verwijderen van het asbest dak kunt u pas aanvragen nadat het asbest dak ook echt is verwijderd. Na de asbestsanering heeft u 6 maanden om dit aan te vragen, dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Ook voor boerenbedrijven waar de schuren beschikken over asbestdaken geldt deze regeling.

Asbestsanering combineren met zonnepanelen

Als u beschikt over een asbest dak, dan dient deze dus voor 2024 verwijderd wordt. U kunt hier subsidie voor krijgen, maar wat u ook nog kan doen is de asbestsanering combineren met zonnepanelen. Als u het asbest laat verwijderen en een nieuw dag laat plaatsen, dan kunt u deze gelijk laten voorzien van zonnepanelen. De overheid stelt hier ook weer een speciale subsidie voor open om zo de komst van zonnepanelen wat meer te stimuleren. Zonnepanelen brengen namelijk veel voordelen met zich mee en zorgen voor een heuse energiebesparing. Voor het laten verwijderen van uw asbest dak kunt u terecht bij Milieu Control. Wilt u de asbestsanering combineren met het plaatsen van zonnepanelen, dan kunt u voor de zonnepanelen terecht bij Energie Control. Voor meer informatie hierover kunt u gerust contact met ons opnemen.