fbpx

Asbest zelf verwijderen, of toch niet?

Asbest zelf verwijderen, of toch niet?

Asbest aangetroffen op uw woning en wilt u dit zelf verwijderen? Denk hier eerst goed over na voordat u begint met het verwijderen van het asbest. Asbest is namelijk een gevaarlijke stof die zelf dodelijke gevolgen kan hebben. Veel werkzaamheden die gepaard gaan met asbest dienen dan ook vaak door een gecertificeerd bedrijf gedaan te worden. Deze hebben kennis van zaken en kunnen gebruik maken van de juiste hulpmiddelen. Asbest dient namelijk veilig te worden verwijderd om zo gezondheidsrisico’s te kunnen voorkomen. Toch zijn er enkele gevallen waarbij u zelf aan de slag mag met de asbestsanering.

Zo mag u als particulier zelf een kleine hoeveelheid aan asbesthoudend materiaal verwijderen. Wilt u zelf asbest verwijderen dan met de totale oppervlakte van het te verwijderen materiaal niet groter zijn dan 35m2. Ook moet er zekerheid zijn dat er tijdens het verwijderen van het asbest geen vezels vrij kunnen komen. Deze vezels zijn namelijk erg gevaarlijk, als u deze inademen kunt u hier flink ziek van worden en dat gaat niet zo weer over.

Waar u aan moet denken bij asbestsanering

Asbest kunt u niet zomaar zelf verwijderen, u moet wel rekening houden met een aantal aspecten. Voor het zelf saneren van het asbest aan uw woning, moet u voldoen aan een aantal eisen, om zo geen milieudelict te plegen. Zo mag u maar een kleine hoeveelheid aan asbest zelf verwijderen. Daarnaast dient deze asbest vastgebonden te zijn, dit wordt ook wel hecht gebonden genoemd. Bij deze vorm van asbest, kunnen er geen asbestvezels vrijkomen en zo is het een stuk minder gevaarlijk om zelf deze asbest te saneren. Als u ervoor kist om zelf asbest te verwijderen dan dient u zich dus daaraan te houden. U mag niet meer dan 35m2 aan hecht gebonden asbest verwijderen, daarnaast mag u al helemaal geen losgebonden asbest saneren. Als u minder dan de toegestane hecht gebonden asbest verwijderd, doe dit dan veilig en kijk eerst op internet voor informatie, advies en tips.

Misschien beter om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen

Het is dus toegestaan om zelf asbest te saneren, maar toch moet u bij uzelf eens nagaan of u dit wel kan en of u dit moet willen. Om geen risico’s te lopen en het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u misschien beter een gecertificeerd asbestbedrijf inschakelen. Deze verwijderen voor u dan het asbest op een geheel veilige manier zonder dat hier gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Zo bent u ervan verzekerd dat alles veilig gebeurt. Ook wij van Milieu Control staan dan graag voor u klaar. Door onze jarenlange ervaring en de juiste certificaten kunnen wij asbest voor u saneren. Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.