fbpx

Asbest tijdens het verbouwen

Asbest tijdens het verbouwen

Een kleine verbouwing aan het huis of wordt er een heel stuk gesloopt, dan zijn er altijd punten waar u rekening mee moet houden. Zo kan het ook zijn dat u bij deze werkzaamheden ineens stuit op asbesthoudend materiaal. Het asbest kan zich op verschillende plaatsen bevinden en is niet direct met het blote oog te zien. Ook al heeft u alleen een vermoeden van de aanwezigheid van asbest, dan dient u altijd een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Doorgaan met het verbouwen of slopen is dan zeker geen goed idee. Het asbest moet eerst verwijderd worden om weer veilig aan de slag te kunnen. Asbest kan namelijk gevaarlijke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Er kunnen asbestvezels vrijkomen, deze kunt u inademen en hier zitten gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Asbest, wat nu?

Het kan zijn dat u van tevoren al een vermoeden heeft dat er asbest aanwezig is op de plek waar u gaat verbouwen op slopen. Het is dan aan te raden om een asbestinventarisatie uit te laten voeren om hier zekerheid in te krijgen. Blijkt het dat er asbest aanwezig is, dan dient dit eerst verwijderd te worden voordat u kunt starten met de werkzaamheden. Het is verstandig om dit te laten doen door een professioneel bedrijf en hier niet zelf aan te beginnen.

U kunt ook asbest tegenkomen als u al bent begonnen met de verbouwing of sloopwerkzaamheden. Dit is vaak een wat lastigere kwestie. U dient dan ook gelijk te stoppen met de werkzaamheden. Wat u zelf eerst kunt doen is vaststellen of het hier om hecht- of losgebonden asbest gaat. Bij losgebonden asbest is het verplicht om een bedrijf in te schakelen. Is het een kleine hoeveelheid vastgebonden asbest, dan kunt u ervoor kiezen om het zelf weg te halen. Dit mag echter in een maximale hoeveelheid van 35m2.

Schakel een gecertificeerd bedrijf in

Als asbest voorkomt bij het verbouwen of slopen, dan is het belangrijk om altijd de hulp in te schakelen van een gecertificeerd bedrijf. Zij kunnen dan het asbest op een veilige manier verwijderen. Milieu Control is zo’n bedrijf. Wij komen graag bij u langs om een asbestinventarisatie uit te voeren en de aanwezige asbest voor u te verwijderen. Bij het slopen van een woning dient u vaak van tevoren al te laten onderzoeken of er asbest aanwezig is. Dit kunnen wij ook voor u uitzoeken. Wilt u meer informatie hierover? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!