fbpx

Asbest plafondplaten herkennen

Asbest plafondplaten herkennen

Het herkennen van asbest plafondplaten is van groot belang voor uw gezondheid. In 1980 werd pas duidelijk dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarvoor was asbest een veel gebruikt bouwmateriaal. Asbest bestaat uit kleine vezels die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Echter zijn de vezels zeer schadelijk voor de luchtwegen. Bij het inademen van deze vezels hoeft het effect niet direct merkbaar te zijn. De gevolgen van asbest kunnen pas tientallen jaren later zichtbaar worden, het kan verschillende longaandoeningen tot gevolg hebben zoals longkanker.

Losgebonden of hecht gebonden asbest plafondplaten.

Asbest kan in twee verschillende categorieën opgedeeld worden, dit zijn hecht gebonden asbest en losgebonden asbest. Bij hecht gebonden asbest zit het asbest in een ander materiaal verankerd, hierdoor kunnen de vezels niet zomaar in de lucht vrijkomen. Pas wanneer het omhulsel gebroken of aangetast is, kunnen er vezels vrijkomen. Een voorbeeld van hecht gebonden asbest zijn bijvoorbeeld golfplaten. Bij losgebonden asbest zit het asbest niet in een ander materiaal verankerd. In de meeste gevallen is losgebonden asbest spuitasbest. Vroeger werd dit vanwege de isolerende en brandwerende werking veelvuldig als isolatiemateriaal gebruikt.

Hoe herkent u asbest?

Asbest is in het verleden in de meest uiteenlopende materialen en producten verwerkt, hierdoor kan het lastig zijn om deze asbesthoudende producten te herkennen. Het materiaal heeft een uitstekende isolerende werking en daarom werd het vroeger tijdens de bouw veel gebruikt. In de huizen die vóór 1980 gebouwd zijn, worden dan ook regelmatig asbesthoudende materialen geconstateerd. Eén van deze asbesthoudende materialen zijn asbest plafondplaten. Asbest plafondplaten zijn te herkennen aan de kleur en structuur. Een combinatie van een lichtbruine tot gele kleur en een vezelige of korrelige structuur is het meest typerend voor het herkennen van asbest. Twijfelt u of de materialen in uw woning asbest bevatten? Dan kunt u altijd een specialist raadplegen.

Het asbest zelf opruimen of laten opruimen

Of het asbest door professionals verwijderd moet worden, is afhankelijk van een aantal zaken. De Rijksoverheid geeft aan dat eigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het (laten) verwijderen van het asbest. In een aantal gevallen is het verplicht om een professioneel bedrijf in te huren. Dit is bijvoorbeeld het geval als het hecht gebonden asbest beschadigd of gebroken is, het oppervlak van het dak groter dan 35m2 is of het dak bestaat uit asbesthoudende dakleien is. Daarnaast moeten alle vormen van losgebonden asbest door een professioneel saneringsbedrijf verwijderd worden. Echter wordt, in verband met gezondheidsrisco’s, aangeraden dit door de professionals te laten doen. Eén van de diensten die Milieu Control uitvoert is asbestsanering. Hierbij komen wij met professionals het asbest verwijderen. Indien u twijfelt of uw dak of woning asbest bevat, dan kunt u gerust contact opnemen met Milieu Control. Asbestinventarisatie is één van de diensten die wij geregeld uitvoeren. Wij komen graag bij u langs om te bekijken of uw huis asbest vrij is. Indien dit niet het geval is, kunt u direct met één van onze professionals een op maat gemaakt plan opstellen.