fbpx

Asbest onder de daken

Asbest onder de daken

Sinds 1993 is het gebruik van asbest voor woningen verboden. Echter zijn er nog veel huizen waar asbest onder dakpannen gebruikt is. Veel gebruikte asbestproducten zijn golfplaten of asbest cementplaten voor dakgoten of dakleien. Woningen die voor 1993 gebouwd zijn, kunnen asbest bevatten. De asbestvezels kunnen longkanker veroorzaken, doordat de kleine asbestvezeltjes in de longen terecht komen tijdens het inademen van vervuilde lucht. Het wil niet zeggen dat u direct last krijgt na het inademen van asbest. De gevolgen van asbest zijn meestal pas na één decennia zichtbaar. Als u bloot bent gesteld aan asbest, wil dit niet zeggen dat u ziek wordt. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoelang u blootgesteld bent aan de asbest lucht. Twijfelt u of er asbest in uw woning verwerkt is? Milieu Control inventariseert graag of en hoeveel asbest er in uw woning verwerkt is.

Is asbest verboden?

Na 2024 zijn asbesthoudende daken verboden in Nederland. In oktober 2018 is een motie hierover aangenomen. Dit geldt overigens niet voor alle producten waar asbest in verwerkt is. Boeidelen, dakgoten, dakbeschot of isolatiemateriaal waar asbest in verwerkt is wordt niet verboden. Het gaat namelijk om materiaal dat asbest bevat dat in contact komt/kan komen met de buitenlucht. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld asbesthoudende dakbedekking zoals golfplaten of dakleien.

Het verwijderen van asbest

Indien asbest onder de dakpannen verwerkt is, dan mag dit voorlopig nog blijven liggen. Voor het verwijderen van asbest kunt u gebruik maken van diverse subsidies. U wordt geadviseerd niet zelf de asbesthoudende materialen te verwijderen. Hiervoor kunt u gebruik maken van diverse specialisten. Milieu control is één van de specialisten die u graag helpt bij het opruimen van deze asbesthoudende materialen.