fbpx

Asbest in vloerbedekking | Milieu Control

Asbest in vloerbedekking | Milieu Control

Asbest is vroeger op veel manieren in gebouwen verwerkt. Niet alleen in bouwmaterialen, zoals cement en golfplaten, maar ook veel in vloerbedekkingen. Asbest komt vooral veel voor in vinylvloerbedekking. Een andere woord hiervoor is vloerzeil. In de periode van 1963 tot en met 1983 was er vinylvloerbedekking met asbest te koop. Dit vloerzeil is veel gebruikt in keukens en op trappen. De toplaag is van pvc en in de onderlaag zit asbest.

Hoe herkent u asbest in vloerbedekking?

Zoals gezegd komt asbest in vloerbedekking vooral veel voor in vinylvloerbedekking. De asbest is te herkennen aan de viltachtige onderlaag wat lijkt op karton. De onderlaag is lichtgrijs tot lichtbeige en soms lichtgroen. Daarnaast is er ook nog een zeer beperkt aantal soorten tapijttegels waarin zich asbest kan bevinden. De onderlaag van de vloerbedekking heeft vaak een uiterlijk dat lijkt op dat van karton, of van grof papier. Vloerbedekking waarin asbest aanwezig is kan beschadigen. Als de onderlaag van de asbestvilt aangetast wordt, kunnen er gemakkelijk vezels vrijkomen. De vezels zijn praktisch onzichtbaar voor het blote oog. U kunt de vezels inademen en jaren later pas gevolgen hiervan merken. Het is niet eenvoudig om asbest te herkennen. Heeft u toch het vermoeden dat u asbest herkent, schakel dan de hulp van een expert in en laat inventariseren hoeveel asbest er aanwezig is.

Asbest zit nooit in de volgende soorten vloerbedekking:

  • Ondertapijt van vilt
  • Breekbaar, dun zeil met doffe, zwarte of wijnrode onderkant
  • Stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een harde, ruwe onderzijde met daarin een grofmazig juteweefsel (zoals linoleum)
  • Buigzaam zeil met een dikke, bruine, harige onderzijde
  • Soepel zeil met een onderkant van kunststof (plastic) of foam (schuim)

Wat moet u doen als u asbest hebt herkend?

U heeft asbest in de vloerbedekking, wat moet u nu doen? Het is van belang om eerst goed te oriënteren naar de opties en mogelijkheden die er zijn voor uw vloer. De eerste stap die u eigenlijk altijd moet nemen is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Bij een asbestinventarisatie wordt er gekeken naar de hoeveelheid asbest die aanwezig is en welke plek dit zit. Dit moet worden gedaan door een gecertificeerde partij. Wij raden het af om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbest. Vooral wanneer vloerbedekking waarin asbest aanwezig is kan beschadigen. Op het moment dat uit de asbestinventarisatie blijkt dat er asbest aanwezig is in de vloerbedekking, dan wordt er veelal aangeraden dit zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Bent u er achter gekomen dat u last heeft van asbest of heeft u het vermoeden dat u last heeft van asbest? Neem dan gerust contact op met de experts van Milieu Control. Wij hebben jarenlang ervaring en kunnen professioneel advies geven. We zijn werkzaam in heel Nederland en komen graag bij u langs voor een adviesgesprek.