fbpx

Asbest in uw schoorsteen?

Asbest in uw schoorsteen?

Er zijn verschillende plekken waar asbest zich kan bevinden. Het dak is een veel voorkomende plek voor asbest, maar ook in de schoorsteen zit vaak asbest. Vooral oude schoorstenen kunnen asbest bevatten zonder dat u het weet. Om erachter te komen of uw schoorsteen asbest bevat kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Hierbij wordt uw schoorsteen onderzocht en worden er verschillende testen gedaan om er achter te komen of er asbest zit en in welke hoeveelheid.

Vroeger werd asbest veel toegepast in schoorstenen als brandwerend materiaal. Dit werd vaak geplaatst in de vorm van een asbestcementplaat, deze is te herkennen aan de grijze kleur en de wafelstructuur. Door een inventarisatie uit te laten voeren weet u zeker of uw schoorsteen inderdaad asbesthoudend materiaal bevat. Is dit het geval, pas dan op met het verwijderen van uw oude schoorsteen. Dit kan gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als er asbestvezels vrijkomen.

Zo komt u te weten of uw schoorsteen veilig is

Huizen die voor 1994 zijn gebouwd en een schoorsteen bevatten die na die tijd niet meer is vernieuwd, hebben een grote kans op de aanwezigheid van asbest. Als u er zeker van wilt zijn dat uw schoorsteen asbestvrij is, dan kunt u het beste een gecertificeerd bedrijf erbij halen. Zij kunnen voor u een asbestinventarisatie uitvoeren en er zo achter komen of er asbest aanwezig is in uw schoorsteen. Na het onderzoek ontvangt u een duidelijk rapport waarin staat welk materiaal er aanwezig is, op welke plekken dit zit en de precieze hoeveelheid ervan. Ook ontvangt u dan vervolgstappen en wat u het beste kunt doen met het eventuele aanwezige asbest in uw schoorsteen.

Asbesthoudend materiaal laten verwijderen in uw schoorsteen

Als het na een asbestinventarisatie blijkt dat er asbesthoudend materiaal in uw schoorsteen zit, dan kunt u dit het beste zo snel mogelijk laten verwijderen. Maakt u geen gebruik meer van de schoorsteen, dan kunt u er voor kiezen om de hele schoorsteen te verwijderen. Echter is dit wel een ingrijpende klus. Soms is het beter om de schoorsteen te laten staan als er hechtgebonden asbest in zit. Voor het verwijderen van de schoorsteen dient u een gecertificeerd bedrijf in te schakelen, zoals Milieu Control. Bij ons kunt u terecht om asbest in uw schoorsteen of de complete schoorsteen veilig te laten verwijderen. U kunt vaak beter het zekere voor het onzekere nemen. Als er bij de sloop van de schoorsteen asbestvezels vrijkomen, dan is dit zowel voor uzelf als voor uw omgeving gevaarlijk.

Voor meer informatie over asbest in uw schoorsteen en het laten verwijderen ervan kunt u contact met ons opnemen. Onze specialisten helpen u graag verder. Ook kunnen wij bij u langskomen voor een asbestinventarisatie om er zo achter te komen of er asbest in uw schoorsteen zit.