fbpx

Asbest in riolering

Asbest in riolering

Asbest kan op verschillende plekken voorkomen in uw woning en dit is niet altijd direct zichtbaar. Vaak is asbest niet eens in een eerste oogopslag te zien. Meestal komen mensen erachter dat er asbest aanwezig in de woning als er verbouwd wordt. De riolering is ook een plek waarvan u niet op het eerste oog ziet of er asbest aanwezig is. In de meeste gevallen wordt het bekend dat er asbest aanwezig is in de riolering als deze beschadigd is en vervangen of gerepareerd moet worden.

Veel woningen die gebouwd zijn vanaf de jaren ’50 beschikken over asbestcement afvoerleidingen. Als u het riool wilt vervangen, kan dit veel uitdagingen en kosten met zich meebrengen. Maar om gevaarlijke situaties en gezondheidsrisico’s te voorkomen is het vaak nodig om deze klus wel uit te laten voeren.

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in de riolering van uw woning, dan kunt u een asbestinventarisatie uit laten voeren. Bij deze inventarisatie wordt de riolering grondig onderzocht op asbesthoudend materiaal. Ook wordt er duidelijk in kaart gebracht hoeveel dit is en of het noodzakelijk is om dit te verwijderen.

Asbest laten verwijderen in de riolering van uw woning

Als het blijkt dat er asbest in de riolering van uw woning zit, dan wordt er vaak gekeken of dit ook echt gevaarlijk en risicovol is. Als dit het geval is, dan wordt er vaak gelijk een plan gemaakt voor het verwijderen van het asbest. Het verwijderen van asbesthoudend materiaal in de riolering moet erg secuur en veilig worden uitgevoerd. Het is daarom belangrijk om een gecertificeerd en professioneel bedrijf hiervoor in te schakelen.

Niet in alle gevallen moet het asbest in de riolering gelijk verwijderd worden. Het kan ook zijn dat de rioleringsbuis gerepareerd kan worden zonder dat het asbesthoudende materiaal beschadigd raakt. Vaak wordt vooraf het risico in kaart gebracht en zo wordt er bepaald of het asbest wel of niet verwijderd moet worden. Het kan dus ook zijn dat de rioleringsbuis gewoon gerepareerd kan worden en het asbest kan blijven zitten. Dit zal u veel geld en tijd besparen.

Zelf asbest in het riool herkennen

Is de rioleren in uw woning aan vervanging of reparatie toe en wilt u weten of er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Dan kunt u zelf ook het asbest in het riool herkennen. Echter is dit niet heel eenvoudig. Asbest is zelf vaak blauw, wit of bruin van kleur, maar de producten waarin asbest verwerkt zit kunnen weer verschillende kleuren hebben. Is de riolering in uw woning voor 1993 gelegd, dan is de kans groot dat er asbest in verwerkt zit.

Wilt u liever geen risico lopen en zeker weten of er wel of geen asbest in het riool zit? Neem dan contact op met Milieu Control. Wij kunnen een asbestinventarisatie voor u uitvoeren en alles duidelijk in kaart brengen. Alles voor uw veiligheid!