fbpx

Asbest in de vensterbank, wat nu?

Asbest in de vensterbank, wat nu?

Asbest kan zich op verschillende plekken in een woning, gebouw of constructie bevinden. In het verleden werd asbest veel gebruikt bij het bouwen van woningen en andere gebouwen. Asbest stond er toen om bekend dat het een brandwerend en goed isolerend materiaal was, waardoor het in die tijd erg populair was. Echter kwamen ze erachter dat asbest toch niet alleen maar voordelen had en ook zeker nadelen met zich mee bracht. En niet zo’n beetje ook, er zitten namelijk gevaarlijke gezondheidsrisico’s verbonden aan asbest.

Als het asbest aan de binnenkant van uw woning in de vensterbank zit, dan is het van belang dat u dit zo snel mogelijk laat verwijderen. Bij het verwijderen van asbest in de vensterbank wordt de gehele kamer luchtdicht ingepakt. Bij asbest in de vensterbank dient u altijd een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. U weet namelijk niet of het gaat om hechtgebonden of losgebonden asbest en hoeveel er precies aanwezig is. Door middel van een asbestsanering kan er worden gekeken wat er precies moet gebeuren om het asbest in de vensterbank veilig te verwijderen.  

Vensterbank met hecht- of losgebonden asbest

Er zijn verschillende soorten asbest die verspreid kunnen liggen door een woning of gebouw. Veel voorkomende plekken van asbest is het dak of de schoorsteen. Echter is de vensterbank ook een plek waar asbesthoudend materiaal kan zitten. Dit kan een vensterbank zijn aan de buitenkant van de woning, maar ook aan de binnenkant. Asbest wat in de vensterbank zit en zich binnen bevindt, kan erg gevaarlijk zijn. Als dit hechtgebonden asbest is, hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar het is wel van belang dat u het asbesthoudende materiaal in de vensterbank laat verwijderen. Het ook zo zijn dat er losgebonden asbest in de vensterbank zit. Dit is toch wel een stuk zorgwekkender dan bij de andere vorm van asbest. Losgebonden asbest is vaak zacht en kan gemakkelijk afbrokkelen. Hierbij is de kans ook erg groot dat bij aanraking of trillingen na verloop van tijd asbest vezels vrijkomen. Dit is erg gevaarlijk en zonder dat u het doorheeft kunt u schadelijke stoffen inademen. Bij losgebonden asbest in de vensterbank is het daarom belangrijk om direct het asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

Asbest vensterbank laten verwijderen

Zit er asbest in uw vensterbank, dan dient u dit te laten verwijderen. Ook al gaat het vaak om een kleiner oppervlak, het is niet verstandig om er zelf mee bezig te gaan. Asbest kan erg gevaarlijk zijn en al helemaal als het gaat om losgebonden asbest. Door een ervaren bedrijf in te schakelen bent u ervan verzekerd dat het asbest in de vensterbank op een veilige manier wordt verwijderd. Wilt u meer informatie over asbest in de vensterbank of over het verwijderen ervan? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Milieu Control. Wij helpen u graag verder!