fbpx

Asbest golfplaten verwijderen

Asbest golfplaten verwijderen

Liggen er golfplaten op het dak van uw schuur en is hij gebouwd vóór 1994? Dan is er een grote kans dat deze golfplaten asbest bevatten. De overheid heeft besloten dat asbestdaken per 31 december 2024 verboden zijn, omdat asbest zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het is van belang om voor die tijd uw dak te controleren, zodat u voor 2024 over een asbestvrij dak beschikt. De eerste stap die u eigenlijk altijd moet nemen is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Bij een asbestinventarisatie wordt er gekeken naar de hoeveelheid asbest die aanwezig is en op welke plek het zit. Dit moet worden gedaan door een gecertificeerde partij. Na de asbestinventarisatie ontvangt u een inventarisatierapport waar alles duidelijk in staat.

Asbest golfplaten herkennen

Asbest golfplaten en asbestvrije golfplaten lijken erg veel op elkaar. Hierdoor is het vaak lastig om te herkennen of uw golfplaten wel of geen asbest bevatten. Asbest golfplaten hebben vaak een donkergrijze kleur, hebben een niet al te glad oppervlak en zijn voorzien van golven van ongeveer tien centimeter breed. Het is onmogelijk om alle vormen te herkennen, aangezien asbest voor honderden verschillende toepassingen is gebruikt. U kunt ook kijken naar de productiedatum. Zijn de golfplaten na 1 januari 1994 gemaakt? Vanaf dat moment is het gebruik van asbest in bouwmaterialen verboden in heel Europa. U kunt ook de bouwtekening van uw schuur bekijken. Hierop staat vaak het type dakbedekking genoemd. Staat hier ABC-golfplaat? Dan bevatten de golfplaten asbest, ABC staat namelijk voor asbestcement.

Wat zijn de risico’s?

Asbest golfplaten zijn gemaakt van asbestcement, waarbij de asbestvezels stevig vast zitten aan het materiaal. Zolang de golfplaten in goede staat verkeren en onbeschadigd blijven, komen de asbestvezels niet vrij. Maar wanneer de golfplaten worden blootgesteld worden aan de buitenlucht, is de kans dat de vezels vanzelf loskomen groter dan wanneer de golfplaten onbeschadigd en droog blijven. Sloopwerkzaamheden zijn de belangrijkste oorzaak van het vrijkomen van asbestvezels.

Asbestinventarisatie door Milieu-Control

Het herkennen van asbest golfplaten is erg belangrijk. Mocht u in de veronderstelling zijn dat u asbest golfplaten in uw woning heeft? Dan kun u contact opnemen met Milieu-Control. Ook wanneer u twijfelt over asbest golfplaten kan Milieu-Control een uitsluitsel geven. Milieu-Control kijkt door middel van een asbestinventarisatie of er asbest aanwezig is in uw huis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]