fbpx

Asbest golfplaten; hoe herken ik ze?

asbest-golfplaten-herkennen

Asbest golfplaten; hoe herken ik ze?

Asbest golfplaten; hoe herken ik ze?

Hoe kan ik asbest golfplaten herkennen? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Vroeger werd asbest veel gebruikt bij het bouwen van huizen. Asbest is namelijk een sterk materiaal en is brandwerend, ideaal om te gebruiken als materiaal voor in de bouw. De asbest werd verwerkt in onder andere golfplaten, hierdoor zijn er vandaag de dag nog veel huizen waar asbest aanwezig is. Het is algemeen bekend dat asbest erg slecht is voor onze gezondheid en daarom willen veel mensen graag weten of er asbest golfplaten in hun woning aanwezig zijn. Maar hoe herken je asbest golfplaten nou eigenlijk? In dit blog geven we u wat meer uitleg.

Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die uit minuscule vezels bestaan. Deze mineralen vormen samen één grote groep asbest, maar zijn op te delen in andere groepen. Asbest is een sterk en slijtvast materiaal, goedkoop voor gebruik en bestand tegen hoge temperaturen. Sinds ze erachter zijn dat asbest zeer schadelijk is voor onze gezondheid, mag het niet meer gebruikt worden.

Asbest golfplaten herkennen

Asbest is zogenaamd een stil gevaar. Wanneer je wordt blootgesteld aan asbest kun je je nog tientallen jaren prima voelen. Een asbestziekte kan zich namelijk na vele jaren pas openbaren, daarom is het ook zo gevaarlijk. Omdat je op het moment zelf helemaal niet in de gaten hebt dat je gevaar loopt, is het van groot belang dat je asbest kunt herkennen. Echter, asbest golfplaten herkennen is erg lastig. De asbest golfplaten en asbestvrije golfplaten zijn dankzij de vorm en afmeting vrij identiek aan elkaar. Toch zijn er diverse verschillen op te merken.
Asbest golfplaten hebben vaak een donkergrijze kleur, hebben een niet al te glad oppervlak en zijn voorzien van golven van zo’n tien centimeter breed. Aangezien asbest voor honderden(!) verschillende toepassingen is gebruikt, is het onmogelijk om alle vormen te herkennen. Hierdoor kunnen asbest golfplaten qua uiterlijk soms compleet afwijken van de genoemde kenmerken. Daarom kunt u het beste de hulp inschakelen van een bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestinventarisatie wanneer u wilt weten of er asbest in uw huis aanwezig is.

Asbestinventarisatie door Milieu-Control

Aangezien asbestdaken vanaf 2024 in heel Nederland verboden zijn, is het herkennen van asbest golfplaten erg belangrijk. Mocht u nou in de veronderstelling zijn dat u asbest golfplaten in uw woning heeft, dan kunt u contact opnemen met Milieu-Control. Ook wanneer u twijfelt over asbest golfplaten kan Milieu-Control een uitsluitsel geven. Milieu-Control kijkt door middel van een asbestinventarisatie of er asbest aanwezig is in uw huis!