fbpx

Asbest: de gezondheidsrisico’s

Gezondheidsrisico's asbest

Asbest: de gezondheidsrisico’s

Als u gaat verbouwen in uw huis, dan is de kans best groot dat hier asbest bij vrijkomt. Vooral in oude woningen is de kans op asbest erg groot. In sommige gevallen ontdekt u de asbest zelf, maar in de meeste gevallen is het lastig om asbest te vinden. Als u asbest heeft ontdekt, is het zaak dat dit wordt weggehaald. De gezondheidsrisico’s van asbest kunnen namelijk erg groot zijn. Weet u niet zeker of er asbest in uw huis zit? Milieu Control zet een aantal tips voor u op een rijtje!

Waar in huis kan asbest zitten en hoe herken ik asbest?

Sinds 1993 is het gebruik van asbest in Nederland verboden. Hiervoor werd asbest veelvuldig gebruikt bij het bouwen van woningen, omdat het brandwerend is en goed isoleert. In woningen die vóór 1994 zijn gebouwd, kan men dan ook overal asbest tegen komen.
Asbest kan in vensterbanken, vloerzeilen, plafondplaten, afvoerbuizen en schoorstenen zitten. Daarnaast zit asbest vaak in golfplaten die gebruikt zijn op schuurtjes of een aanbouw.
Ook in uw dak kan asbest voorkomen. Als er asbest in uw dak zit, bent u verplicht om dit voor 2024 te laten verwijderen. Vanaf 2024 geldt er namelijk een verbod op asbestdaken.
Het herkennen van asbest is vaak lastig. Asbest zelf is wit, blauw of bruin van kleur. Het materiaal waarin het verwerkt is, kan echter allerlei kleuren hebben. Aan de kleur van het materiaal is het dus niet te zien. Een asbesthoudend product heeft een vezelige structuur, maar dit is vaak lastig te zien.
De leeftijd van het materiaal is vaak nog de beste manier om asbest te herkennen. Is het materiaal ouder dan 1993, is de kans vrij groot dat er asbest aanwezig is.

Gezondheidsrisico’s van asbest

Asbest bestaat uit minuscule kleine vezeltjes. Deze vezeltjes zijn zo klein, dat u ze met het blote oog niet kunt zien. Als u ze inademt, kunnen ze op den duur longkanker, longvlies of buikvlies veroorzaken. De gezondheidsrisico’s van asbest hangen af van de hoeveelheid asbest die u tijdens uw leven inademt. In de buitenlucht komen asbestvezels voor in kleine hoeveelheden (20 tot 40 vezels per m3). De gezondheidsrisico’s van asbest worden groter, naarmate u vaker en langer aan hoge concentraties asbest bent blootgesteld. Het is dan ook belangrijk dat u, bij vermoeden van asbest, nooit zomaar zelf aan de slag gaat met asbest. Het verkeerd verwijderen van asbest is gevaarlijker dan wanneer u het laat zitten! Bij vermoeden van asbest is het verstandig om direct een asbestinventarisatie te laten doen.

Asbestinventarisatie laten uitvoeren door Milieu Control

Weet u nog niet helemaal zeker of er asbest in uw woning of bedrijfsruimte zit? Loop geen extra risico, maar neem contact op met Milieu Control. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf in asbestinventarisatie en -verwijdering met jarenlange ervaring. Door middel van een asbestinventarisatie kunnen wij alles in kaart brengen. Als het blijkt dat uw woning daadwerkelijk asbest bevat, dan kunt u bij ons ook terecht voor de asbestsanering. Uw veiligheid staat voorop!