fbpx

Het asbestverbod

Het asbestverbod

Bedrijven en particulieren mogen asbest sinds 1 juli 1993 in Nederland al niet meer (her)gebruiken, bewaren, importeren, verkopen of bewerken. Dit verbod geld sinds 2005 voor de gehele Europese Unie. Ook mag asbest niet in nieuwe producten zitten. Er zijn echter wel veel daken waarin asbest aanwezig is. De regering werkt nu aan een verbod op asbestdaken.

In 2012 werd door de toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu een verbod op asbesthoudende daken aangekondigd. Nu 6 jaar later is er eindelijk meer duidelijk.
Na verwachting zullen de asbestdaken in Nederland na 2024 verboden zijn. Op dinsdag 16 oktober 2018 werd door de Tweede kamer met brede steun met het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven ingestemd. Het wetsvoorstel maakt een asbestdakenverbod mogelijk. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog beoordelen.

Het verbod op asbestdaken is een middel om de hoeveelheid asbest in onze leefomgeving te verminderen. De meeste asbestdaken in Nederland zijn matig tot ernstig verweerd. Omdat de functie van het dak door de verwering niet direct wordt aangetast, kiezen veel mensen ervoor om de daken niet te vervangen. De daken leveren echter een grote bijdrage aan de gestage emissie van asbestvezels in het milieu. Dat asbestvezels uit de daken vrijkomen is niet zichtbaar met het blote oog. Dit maakt dat het verweerde dak lange tijd onopgemerkt het milieu kan vervuilen. Dit betekent dat een verweerd asbestdak dus een gevaar kan vormen voor de leefomgeving en voor onze gezondheid.

Wél of geen verbod, het vervangen van uw asbestdak is ontzettend belangrijk en verstandig.
Voor het verbod is het niet van belang wat de toestand is van het dak en of het dak in bezit is van een particulier, de overheid of van een bedrijf. Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van een asbestdak.

Wanneer u zelf uw asbestdak of ander asbestmateriaal wilt verwijderen, is het belangrijk om eerst goed de voorwaarden door te nemen. U mag dit namelijk niet altijd zelf doen.
Voorbeelden van situaties waarin u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf moet inschakelen:
– uw asbestdak is al beschadigd;
– u heeft asbesthoudende dakleien op het dak;
– het asbestdak is groter dan 35m2;|
– het asbestdak ligt op een bedrijfspand.

Voor het laten verwijderen van uw asbestdak kunt u Milieu Control NL inschakelen. Milieu Control NL is een vakkundig en gecertificeerd bedrijf dat werkt volgens de geldende regelgeving en richtlijnen.